![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
prolam, faktycznie, przeczytałem cały temat nie patrząc na daty. Moja odpowiedź: zrób przekierowanie w meta, a nie w JS.
nie będzie musiał odwiedzać Twojej strony codziennie aby sprawdzać, czy coś nowego się przypadkiem od wczoraj nie pojawiło. Zresztą sam sobie odpowiedz na pytanie: Czy potrafiłbyś obecnie żyć bez RSS-ów? Ja nie. Ale ja tego właśnie chce. Chce przyzwyczaić moich użytkowników, żeby odiwedzali moją stronę codziennie, a nie tylko wtedy kiedy ich coś w RSSie ich zainteresuje. Nie ważne czy coś się pojawiło czy nie. Mają odwiedzic i oglądnąć reklamy. Sam mówisz, że nie potrafisz żyć bez RSSów, ja chce, żeby nie potrafili zyć bez mojej strony, bo w RSSie nie upcham reklamy. P.S. Sam nie subskrybuje ani jednego RSSa, za wyjątkiem wykopu i spokojnie poradziłbym sobie bez niego. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Moje pomysl jest nastepujacy: Akcja Napisz Wiadomosc: 1. Formularz wiadomosci. W bazie zapisuje tytul, tekst, id_subskrypcji. Tabela ta zawiera jeszcze id_ostatniego_subskrybenta (do ktorego wyslano maila). 2. przekierowanie na akcje Wysylanie. Akcja Wysylanie: dwa ajaksy 1. progress bar - pyta serwer ile wyslano/ile pozostalo - na tej podstawie wyswietla pasek postepu. 2. czy nalezy odswiezyc akcje wysylajaca akcja wysylajaca: 1. usun flage TRZEBA_ODSWIEZYC = false 2. pobierz 100 nastepnych subskrybentow 3. wysli im maile jezeli sa jeszcze jakies maile do wyslania 4. ustaw flage TRZEBA_ODSWIEZYC = true jezeli nie: wyslij maila do osoby wysylajacej, ze newsletter zostal rozeslany. akcja Wysylanie jak na pasku dojdzie do 100% to, zamyka okno. Adrian. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja kwestie newslettera rozwiązuję następująco:
1. W formularzu wpisuję temat i treść maila 2. Po submicie pobieram wszystkie adresy e-mail na które ma być wysłany newsletter i zapisuje w bazie danych w tabeli do wysyłki nastepujące informacje: adres e-mail | temat | tresc | flaga=0 3. W cronie mam ustawiony skrypt odpowiedzialny za wysyłkę newslettera, który pobiera z powyższej tabeli maksymalnie 100 wierszy w których flaga jest ustawiona na 0. Sprawdza ilość pobranych rekordów i jeżeli jest zerowa to kończy swoje wykonywanie, jeżeli jest większa niż 0 to wysyła pojedynczo maile pod dany adres przy jednoczesnej zmianie flagi na 1. Skrypt jest wywoływany przez crona raz na 5 minut. Gdy nie ma nic do wysłania nie obciąża on praktycznie w ogóle serwera bo nie pobierze żadnych rekordów i się zakończy. Natomiast gdy pobierze rekordy wysyła maksymalnie 100 maili po czym się kończy. Przy większej liczbie wysyłanych maili można zwiększyć częstotliwość wywoływania skryptu, jednak dla mnie jest ona w zupełności wystarczająca. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
pływająca ramka (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) To właściwie wszystko. Masz w panelu admina umieszczoną takową, która po zakończeniu wysyłania maila (powiedzmy po 100 odświeżeniach w tym każde = 25 maili) i na końcu wyświetla się komunikat - zakończono. Poz tym mamy takie coś jak AJAX. Jedyna wada - jeżeli zamkniesz przeglądarkę może nie być za ciekawie. I tutaj nasuwa się pomysł z wykorzystaniem cookies, w których było by zapisane, ile maili zostało wysłanych. Wszystko można zrobić ładnie i szybko (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Kwestia rozsylania maili rozwiazalem, tak jak to wczesniej przedstawilem. Teraz mam do zgryzienia kolejny orzech. Klient zazyczyl sobie statystyk: 1. ile osob czytalo maila 2. ile kliknelo na link z ich strona 3. ile sie wysubskrybowalo Te pierwsze 3 sa proste do zaimplementowania, ale jak zrobic nastepujace: 4. do ilu mail nie dotarl (zle adresy e-mail) 5. ile wiadomosci zakwalifikowano jako spam Do glowy przyszedl mi tylko pomysl polaczenia sie z SMTP imapem, pobranie naglowkow i ich sprawdzenie. Jakies inne pomysly? Adrian. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 8.01.2026 - 04:41 |